Inkoopduurzaamhout
  • Wat
    • Wat voldoet aan de inkoopcriteria?
  • Waarom
    • Waarom zou ik duurzaam inkopen?
  • Hoe
    • Hoe kan ik duurzaam inkopen?
    • Praktijkvoorbeelden
  • E-learning
  • FAQ
  • Contact
  • Links
  • Zoek
  • Menu

Grond, weg en waterbouw & utiliteit

Stap 1 van 10

10%
  • Commitment: Uw organisatie

    Duurzaam inkoopbeleid levert een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering en het behalen van de Sustainable Development Goals van de VN. Alle overheden in Nederland hebben afgesproken duurzaam in te kopen om daarmee de vraag naar duurzaam geproduceerde producten te vergroten. Elke organisatie bepaalt zelf op welke manier er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Weet u hoe uw organisatie deze ambitie heeft opgepakt?
  • Dat is goed nieuws. Dankzij de inspanning van uw organisatie is er een positieve impact op het bos. Duurzaam geproduceerd hout wordt op een duurzame manier geoogst zodat alle bosfuncties in stand worden gehouden en de ecologische en sociale waarden van het bos worden beschermd.
  • Fijn dat er in uw organisatie commitment is om duurzaam in te kopen. Dat is een goed begin. Op deze website vindt u alle tips en trucs om ook in de praktijk hout in te kopen dat voldoet aan het Nederlandse beleid voor duurzaam inkopen. Op die manier levert uw organisatie een positieve bijdrage aan duurzaam bosbeheer. Duurzaam geproduceerd hout wordt op een duurzame manier geoogst zodat alle bosfuncties in stand worden gehouden en de ecologische en sociale waarden van het bos worden beschermd.
  • Informeer binnen uw organisatie hoe invulling wordt gegeven aan het duurzaam inkoopbeleid t.a.v. hout en houtproducten. Op deze website vindt u informatie die u helpt om uit te zoeken wat uw organisatie kan doen om hout in te kopen dat voldoet aan het inkoopbeleid. Hopelijk kunt u op korte termijn deze vraag met antwoord a beantwoorden.
  • Op deze website vindt u informatie die u helpt om uit te zoeken wat uw organisatie kan doen om hout in te kopen dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Een belangrijke stap richting een meer klimaat- en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Hopelijk kunt u op korte termijn deze vraag met antwoord a beantwoorden. Succes!
  • Commitment: Wat is duurzaam geproduceerd hout?

    Zowel de Rijksoverheid als lokale overheden hebben afgesproken om 100% duurzaam in te kopen. Dat geldt voor alle producten en dus ook voor hout en papier. Maar weet u wat er precies wordt verstaan onder duurzaam geproduceerd hout?
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord c is het juiste antwoord. Om te bepalen wanneer hout volgens de Nederlandse overheid duurzaam geproduceerd is, zijn inkoopcriteria voor duurzaam hout ontwikkeld en vastgelegd in TPAS (Timber Procurement Assessment System). Vanaf juni 2008 geldt dat hout dat aan de principes in TPAS voldoet, wordt geaccepteerd onder het duurzaam inkoopbeleid. Certificeringsystemen (keurmerken) voor duurzaam bosbeheer kunnen worden getoetst aan deze criteria. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk, leveranties door een STIP gecertificeerde leverancier of een Keurhout-Duurzaam-keurmerk is toegelaten tot het duurzaam inkoopbeleid (categorie A bewijs). Echter, ook hout waarvan opdrachtnemers op een andere manier kunnen bewijzen (het zogenaamde categorie B bewijs) dat het aan de gestelde eis voldoet, geldt als duurzaam. Lees op deze website meer over de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan duurzaam geproduceerd hout.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord c is het juiste antwoord. Om te bepalen wanneer hout volgens de Nederlandse overheid duurzaam geproduceerd is, zijn inkoopcriteria voor duurzaam hout ontwikkeld en vastgelegd in TPAS (Timber Procurement Assessment System). Vanaf juni 2008 geldt dat hout dat aan de principes in TPAS voldoet, wordt geaccepteerd onder het duurzaam inkoopbeleid. Certificeringsystemen (keurmerken) voor duurzaam bosbeheer kunnen worden getoetst aan deze criteria. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk, leveranties door een STIP gecertificeerde leverancier of een Keurhout-Duurzaam-keurmerk is toegelaten tot het duurzaam inkoopbeleid (categorie A bewijs). Echter, ook hout waarvan opdrachtnemers op een andere manier kunnen bewijzen (het zogenaamde categorie B bewijs) dat het aan de gestelde eis voldoet, geldt als duurzaam. Lees op deze website meer over de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan duurzaam geproduceerd hout.
  • Dit is het juiste antwoord. Vanaf juni 2008 geldt dat hout dat aan de principes in TPAS voldoet, wordt geaccepteerd onder het duurzaam inkoopbeleid. Certificeringsystemen (keurmerken) voor duurzaam bosbeheer kunnen worden getoetst aan deze criteria. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk, leveranties door een STIP gecertificeerde leverancier of een Keurhout-Duurzaam-keurmerk is toegelaten tot het duurzaam inkoopbeleid (categorie A bewijs). Echter, ook hout waarvan opdrachtnemers op een andere manier kunnen bewijzen (het zogenaamde categorie B bewijs) dat het aan de gestelde eis voldoet, geldt als duurzaam. Lees op deze website meer over de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan duurzaam geproduceerd hout.
  • Inkoop: Wie is er verantwoordelijk?

    Er zijn binnen een organisatie vaak verschillende personen betrokken bij het inkoopproces. Hoe is dat in uw organisatie geregeld? Weet iedereen precies wat zijn of haar rol is?
  • Dit antwoord is onvolledig. Antwoord d is juist. Iedereen die betrokken is vanaf het idee voor een nieuw project tot de betaling van de laatste rekeningen, moet zich bewust zijn van het feit dat er met materialen moet worden gewerkt die voldoen aan het duurzaam inkoopbeleid.
  • Dit antwoord is onvolledig. Antwoord d is juist. Door binnen de bestekken te verwijzen naar de inkoopcriteria van de Nederlandse overheid wordt de eerste stap gezet richting het geleverd krijgen van hout, houten producten en/of papier dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Klik hier voor een voorbeeld bestekbepaling. Daarnaast kan de bestekschrijver door eisen aan de bouwmaterialen te stellen (duurzaamheid, sterkte, functionaliteit, uiterlijk), maar niet specifieke houtsoorten voor te schrijven ervoor zorgen dat de opdrachtnemer een bredere keus heeft van de te leveren duurzaam geproduceerde houtsoorten. "Fit for purpose" of functioneel specificeren heet dat. Toch is antwoord b niet helemaal goed. Iedereen die betrokken is vanaf het idee voor een nieuw project tot de betaling van de laatste rekeningen, moet zich bewust zijn van het feit dat er met materialen moet worden gewerkt die voldoen aan het duurzaam inkoopbeleid.
  • Dit antwoord is onvolledig. Antwoord d is juist. De directievoerder speelt inderdaad een belangrijke rol. Hij of zij houdt toezicht op de financiën, de kwaliteit van het geleverde werk / materialen en de planning. Toch is antwoord c niet helemaal goed. Iedereen die betrokken is vanaf het idee voor een nieuw project tot de betaling van de laatste rekeningen, moet zich bewust zijn van het feit dat er met materialen moet worden gewerkt die voldoen aan het duurzaam inkoopbeleid.
  • Dit is het goede antwoord. Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in het proces, als er organisatiebreed een visie is gemaakt voor het voldoen aan het duurzaam inkoopbeleid t.a.v. hout en papier en als er gecontroleerd wordt of dit daadwerkelijk is geleverd / toegepast, kan het gebruik van duurzaam hout zo goed mogelijk worden gewaarborgd.
  • Inkoop: Welke producten?

    Nederlandse overheden hebben in 2008 afgesproken om vanaf 2010 (rijksoverheden) of 2015 (andere overheden) 100% duurzaam in te kopen. Maar voor welke producten geldt die belofte eigenlijk?
  • Dit is het goede antwoord.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord a is het juiste antwoord. Duurzaam inkopen geldt voor alle producten.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord a is het juiste antwoord. Duurzaam inkopen geldt voor alle producten. Inmiddels zijn eigenlijk voor alle producten wel duurzame alternatieven verkrijgbaar.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord a is het juiste antwoord. Duurzaam inkopen geldt voor alle producten. Uw organisatie bepaalt echter zelf op welke manier ze het duurzaam inkopen van hout en papier regelt. Op deze website vindt u tips hoe u dat het beste kunt doen.
  • Aanbesteding: Een voorbeeld

    In uw gemeente moet een houten fietsbrug komen. De realisatie van de brug wordt aanbesteed. U wilt zich ervan verzekeren dat er gebruik wordt gemaakt van hout dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid.
  • Dit antwoord is onjuist. Het antwoord is onvolledig. Antwoord d is het goede antwoord. Het is een logisch eerste stap om de eisen helder voor ogen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om vanaf het begin te verwijzen naar de eis om hout te gebruiken dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Er zijn standaard bestekbepalingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden binnen bestekteksten en opdrachtomschrijvingen. U kunt deze voorbeeldteksten hier vinden. Ten slotte is de kans dat de aannemer hout gebruikt dat voldoet aan het inkoopbeleid, groter als u de prestatie-eisen van het hout voorschrijft en niet specifieke houtsoorten. Door gebruik te maken van prestatie-eisen heeft de opdrachtnemer een groter aanbod aan houtsoorten waar hij uit kan kiezen.
  • Dit antwoord is onvolledig en daarom onjuist. Antwoord d is het juiste antwoord. Het is eerst van belang om de wensen en eisen helder voor ogen te krijgen. Wel is het belangrijk om vanaf het begin te verwijzen naar de eis om hout te gebruiken dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Er zijn standaard bestekbepalingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden binnen bestekteksten en opdrachtomschrijvingen. U kunt deze voorbeeldteksten hier vinden. Ten slotte is de kans dat de aannemer hout gebruikt dat voldoet aan het inkoopbeleid, groter als u de prestatie-eisen van het hout voorschrijft, en niet specifieke houtsoorten. Door gebruikt te maken van prestatie-eisen heeft de opdrachtnemer een groter aanbod aan houtsoorten waar hij uit kan kiezen.
  • Dit antwoord is onvolledig en daarom onjuist. Antwoord d is het juiste antwoord. Het is eerst van belang om de wensen en eisen helder voor ogen te krijgen. Ook is het belangrijk om vanaf het begin te verwijzen naar de eis om hout te gebruiken dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Er zijn standaard bestekbepalingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden binnen bestekteksten en opdrachtomschrijvingen. U kunt deze voorbeeldteksten hier vinden. Ten slotte is de kans dat de opdrachtnemer hout gebruikt dat voldoet aan het inkoopbeleid, groter als u de prestatie-eisen van het hout voorschrijft, en niet specifieke houtsoorten. Door gebruikt te maken van prestatie-eisen heeft de opdrachtnemer een groter aanbod aan houtsoorten waar hij uit kan kiezen.
  • Heel goed. Dit is inderdaad het juiste antwoord! Het is eerst van belang om de wensen en eisen helder voor ogen te krijgen. Ook is het belangrijk om vanaf het begin te verwijzen naar de eis om hout te gebruiken dat voldoet aan het duurzaam inkoopbeleid. Er zijn standaard bestekbepalingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden binnen bestekteksten en opdrachtomschrijvingen. U kunt deze voorbeeldteksten hier vinden. Ten slotte is de kans dat de opdrachtnemer hout gebruikt dat voldoet aan het inkoopbeleid, groter als u de prestatie-eisen van het hout voorschrijft, en niet specifieke houtsoorten. Door gebruikt te maken van prestatie-eisen heeft de opdrachtnemer een groter aanbod aan houtsoorten waar hij uit kan kiezen.
  • Aanbesteden: Communiceren over duurzaam geproduceerd hout

    Communiceren is het halve werk. Het is goed om vroegtijdig kenbaar te maken dat u duurzaam geproduceerd hout wenst in te kopen en te gebruiken. Dat kunt u doen via de bestektekst, de begeleidende correspondentie (e-mail, brief etc.) en mondeling in uw contact met de opdrachtnemers.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord b is het juiste antwoord. Het kan inderdaad nodig zijn om af te wijken van vaste leveranciers, maar in de regel kan nagenoeg elk bedrijf duurzaam geproduceerd hout leveren, als zij goed (en op tijd) op de hoogte zijn van de eis.
  • Dit is het juiste antwoord. Door miscommunicatie kan het voorkomen dat opdrachtnemers de duurzaamheidseis niet bewust meenemen en toch voor niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout kiezen. Duidelijke communicatie kan dit voorkomen. Er is voldoende aanbod van duurzaam geproduceerd hout, zeker wanneer er prestatie-eisen gesteld zijn en de opdrachtnemer niet tot specifieke houtsoorten wordt beperkt.
  • Dit antwoord is onjuist. Er is voldoende aanbod van duurzaam geproduceerd hout, zeker wanneer er prestatie-eisen gesteld zijn en de opdrachtnemer niet tot specifieke houtsoorten wordt beperkt.
  • Aanbesteden: Bestektekst

    De bestektekst is een belangrijk document om uw wensen en eisen kenbaar te maken aan de opdrachtnemer. Hoe doet u dat wat betreft duurzaam geproduceerd hout?
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord b is het juiste antwoord. Overheidsorganisaties mogen niet om specifieke keurmerken vragen. Zorg in de bestekteksten dus voor een verwijzing naar de TPAS-criteria. De CoC keurmerken van FSC, PEFC, STIP en Keurhout-Duurzaam zijn goedgekeurd als bewijs dat aan de TPAS-criteria wordt voldaan. Dus met één van deze keurmerken als bewijsstuk bij de leveranties (zie stappenplan) voor het voldoen aan TPAS, zit u sowieso goed. Daarnaast dient er aanbestedingstechnisch ook ruimte voor alternatieven te zijn. Via alternatief bewijs moet dan worden aangetoond dat het voldoet aan de inkoopcriteria.
  • Dit is het goede antwoord. Overheidsorganisaties mogen niet om specifieke keurmerken vragen. Zorg in de bestekteksten dus voor een verwijzing naar de TPAS-criteria. De CoC keurmerken van FSC, PEFC, STIP en Keurhout-Duurzaam zijn goedgekeurd als bewijs dat aan de TPAS-criteria wordt voldaan. Dus met één van deze keurmerken als bewijsstuk bij de leveranties (zie stappenplan) voor het voldoen aan TPAS, zit u sowieso goed. Daarnaast dient er aanbestedingstechnisch ook ruimte voor alternatieven te zijn. Via alternatief bewijs moet dan worden aangetoond dat het voldoet aan de inkoopcriteria.
  • Aanbesteden: Houtsoorten

    Er zijn populaire houtsoorten die veel worden gebruikt en er is een ontzettend groot aantal houtsoorten die veel minder bekend zijn. Onbekend maakt helaas vaak onbemind. Dat is jammer want veel van de minder bekende houtsoorten hebben vergelijkbare eigenschappen als hun bekendere collega's.
  • Klopt! Dit is het juiste antwoord. U bent zich ervan bewust dat er naast de traditioneel gebruikte houtsoorten ook andere houtsoorten zijn met dezelfde functionaliteit. Door in het bestek te verwijzen naar prestatie-eisen in plaats van specifieke houtsoorten wordt het voor de opdrachtnemer gemakkelijker om hout te leveren dat aan de specificaties én het duurzaam inkoopbeleid voldoet. Dit is ook goed voor het bos. Kijk op www.houtdatabase.nl voor meer informatie over minder bekende houtsoorten en hun functionaliteit.
  • Dit antwoord is onjuist. U vergroot het aantal duurzame opties als u geen houtsoort maar specificaties voorschrijft. Dit is tevens goed voor het bos. Door in het bestek te verwijzen naar prestatie-eisen in plaats van specifieke houtsoorten wordt het voor de opdrachtnemer gemakkelijker om hout te leveren dat aan de specificaties én het duurzaam inkoopbeleid voldoet. Kijk op www.houtdatabase.nl voor meer informatie over minder bekende houtsoorten en hun functionaliteit.
  • Controle: Gedurende het proces

  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord c is het juiste antwoord. Het is verstandig om in het hele proces een aantal controles in te bouwen. Het controleren van het CoC-nummer van de opdrachtnemer, het controleren van de geleverde producten (indien mogelijk) via de pakbon en het controleren van de eindfactuur.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord c is het juiste antwoord. Het is verstandig om in het hele proces een aantal controles in te bouwen. Het controleren van het CoC-nummer van de opdrachtnemer, het controleren van de geleverde producten (indien mogelijk) via de pakbon en het controleren van de eindfactuur.
  • Dit is het juiste antwoord. Door de certificering van de opdrachtnemer te controleren, de geleverde goederen te controleren (d.m.v. pakbon) en de eindfactuur te controleren.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord c is het juiste antwoord. Het is verstandig om in het hele proces een aantal controles in te bouwen. Het controleren van het CoC-nummer van de opdrachtnemer, het controleren van de geleverde producten (indien mogelijk) via de pakbon en het controleren van de eindfactuur. Een CoC-gecertificeerd bedrijf is niet verplicht tot het leveren van gecertificeerd hout. Het is in staat gecertificeerde en niet-gecertificeerde houtstromen van elkaar te scheiden.
  • Controle: Certificering

    In de praktijk zien we dat er binnen het duurzaam inkoop beleid vooral wordt gewerkt met gecertificeerd hout. Het komt minder vaak voor dat alternatief bewijs of projectcertificering wordt toegepast. Als u werkt met gecertificieerd hout moet de hele keten gecertificeerd zijn, de zogenaamde Chain-of-Custody (CoC)-certificering. Dat betekent dat een opdrachtnemer zelf ook gecertificeerd moet zijn.
  • Heel goed. De gegevens uit de FSC, PEFC, STIP of Keurhout-Duurzaam databases geven u de grootste zekerheid. Het komt heel soms voor dat certificaten zijn verlopen of zijn opgezegd. Dat ziet u niet aan het kopie van het CoC-certificaat. In de database kunt u dat echter wel terug vinden.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord a is het juiste antwoord. Het komt wel eens voor dat opdrachtnemers beloven dat ze gecertificeerd zijn, maar dat toch niet blijken te zijn. Als u het CoC-nummer van de opdrachtnemer heeft, kunt u in de database van de keurmerkhouder controleren of de opdrachtnemer inderdaad (nog steeds) gecertificeerd is.
  • Dit antwoord is onjuist. Antwoord a is het juiste antwoord. Een kopie van het CoC-certificaat is een hele goede indicatie. Wilt u echt helemaal zeker zijn dat het certificaat nog geldig is, dan kijkt u ook even in de database van de keurmerkhouder. De gegevens uit de FSC, PEFC, STIP of Keurhout-Duurzaam databases geven u de grootste zekerheid.

®probos.nl
Scroll naar bovenzijde